Dogodki

FEBRUAR 2023

Letošnji še povsem zimski februar nas je v skupinah podaljšanega bivanja spodbujal k ustvarjanju na temo Prešernovega dne, valentinovega in pusta pa tudi k izvirnemu izražanju kreativnih idej v natečajih Zamaškonjam in Palček Snoviček.

Ob 8. februarju, ki smo ga zaradi zgodnejših zimskih počitnic obeležili v začetku meseca, smo peli slovensko himno, portretirali našega največjega pesnika, brali in poslušali njegova dela ter si ogledali poučne filmčke o Prešernovem življenju. Najpomembnejše podatke smo strnili na plakatih, izdelali pa smo tudi pesnikovo pero.

Ob 14. februarju smo zapisali prijazna sporočila vsem, ki jih imamo radi, pripravili smo valentinova darilca ter na šolskem igrišču sklenili verigo prijateljstva.

Pust je bil dan veselja, smeha in dobre volje. Poleg rajanja smo pustne šeme tudi risali ter iz kartona izrezali široke nasmeške, ki nas bodo spodbujali v kislih dneh.

Tretješolci so sodelovali na literarnem natečaju Palček Snoviček, se pomerili v rimanju in pesnjenju ter zapisali krajše pravljice. – Pridružili smo se tudi Zamaškonjamovemu ustvarjalnemu natečaju: izdelali smo domiselne zbiralnike plastičnih zamaškov in za potrebe društva Vesele nogice začeli s polnjenjem le-teh.

V februarju smo se z izdelavo darilnih pozornosti vključili tudi v priprave na dva marčevska dogodka – srečanje starejših krajanov in šolsko pomladno prireditev.

JANUAR 2023

 

DECEMBER 2022

December v podaljšanem bivanju je žarel v duhu pričakovanja, veselja, igrivosti in prazničnosti. Veliko časa smo namenili ustvarjanju prijetnega razrednega vzdušja in tkanju toplih prijateljskih vezi.

Privoščili smo si igre na snegu, peli božične pesmi, plesali, rajali, izdelovali voščilnice, novoletne okraske, risali, barvali, izrezovali na temo zime in prihajajočih praznikov. Prisluhnili smo glasbenemu nastopu četrtošolke Ule, branju božičnih zgodb, kamišibaj pripovedki, reševali smo uganke, križanke, miselne zanke in labirinte, se pomerili v namiznih igrah, okrasili vrata učilnic in drevo v zunanji učilnici. Za zaključek veselega decembra smo si privoščili razredni kino.

Naj nas nese, kakor kaže nos.
Naj smo vsemu, kar godi se, kos.
Naj na poti vsak od nas spozna:
dobrega je vendar več kot zla.
(Anja Štefan)

SREČNO 2023!

NOVEMBER 2022

Pester dogajalni utrip novembrskih priprav na šolski sejem je bilo čutiti tudi v skupinah podaljšanega bivanja. Učenci so v popoldanskem času zavzeto sodelovali pri pripravi prazničnih izdelkov: dodelali in zaključili so že začeto, lotili pa so se tudi novih ustvarjalnih izzivov ter jih s pomočjo učiteljic uspešno pripeljali do konca.

November ni prizanašal z muhastim in mokrim vremenom, zato smo bili primorani večino časa preživeti v šolskih prostorih. Razgibali smo se v telovadnici – no, nekajkrat tudi na igrišču, zaplesali v razredih, se družili ob raznovrstnih igrah, ki smo jih izdelali sami, ter veliko brali in (po)ustvarjali. Na dan tradicionalnega slovenskega zajtrka so nas obiskale gospa knjižničarka in učenke, mlade knjižničarke, in z nami brale o nenavadni in pogumni kravici Olgi.

Najbolj radovedni in vedoželjni tretješolci so za en dan postali novinarji in ustvarili svoj časopis. Prepričali so se, da je tovrstno delo vse prej kot mala malica. 🙂

Sodelovali smo še v vseslovenski akciji Otroci za varnost v prometu; na martinovo so učenci sporočila in izdelke odnesli domov staršem in starim staršem.

OKTOBER 2022

Letošnji oktober je obračal svoje dneve v koledarju tako hitro, kot se redčijo barvite krošnje jesenskih dreves. Kako tudi ne, ko pa se je v predpočitniškem mesecu tudi v oddelkih podaljšanega bivanja toliko dogajalo!

V začetku oktobra smo se družno priključili praznovanju tedna otroka. Vsak dan je bila na vrsti nova dejavnost – vse od branja, (po)ustvarjanja, risank, iger do športnih aktivnosti. Narava jeseni ponuja kopico materialov in idej za ustvarjanje, zato so bili tudi naši izdelki odsev letnega časa. Nabrani listi, storži, kostanji, orehi, koruza … so bili pravi vir navdiha! Nastali so pisani ježki, kuštrava levja glava, ples razrednih listkov pa tudi dežnih kapljic, ki so jih v izobilju prinesli prvi dnevi oktobra.

Cel mesec smo se pripravljali tudi na kostanjev piknik: nabirali smo kostanj in naravne materiale za ustvarjanje, pripravljali vrečke za pečene priboljške, pilili točke nastopa in komaj čakali na 20. oktober. Bilo je lepo! Ela Kavazović iz 4. c je popoldne na šolskem igrišču povzela takole:

Dišalo je po kostanju

V četrtek, 20. 10. 2022, je v okolici šole slastno zadišalo. Učenci podaljšanega bivanja smo se zbrali na igrišču in imeli kostanjev piknik. Najprej smo plesali, potem pa izdelovali jesenska drevesa in se igrali z bučami, kostanji in orehi. Seveda smo jedli kostanj, ki sta nam ga spekla hišnika, čaj pa so skuhale kuharice. Všeč so mi bile gre z bučami in tudi izdelovanje jesenskih dreves. Čas je zelo hitro minil.

Več na: Kostanjevo popoldne podaljšanega bivanja

V drugi polovici meseca, ko smo bili z eno nogo že na počitnicah, je prišel čas za buče in duhce in čarovnice ter prav takšne zgodbe, bolj ali manj strašne. In seveda tudi čas za resen pogovor o pomenu in sporočilu prihajajočih praznikov. Izmenjali smo še ideje za preživljanje počitniških dni in odhiteli doživetjem krompirjevega tedna naproti. 🙂

SEPTEMBER 2022

Prvi mesec šolskega leta 2022/2023 je že za nami … 🙂

Tudi v oddelkih podaljšanega bivanja se je v tem času dogajalo veliko (novega): prvošolci so spoznali šolsko okolje in učitelje ter se spoprijateljili s sošolci, vsi ostali učenci pa so se uspešno navadili na novi popoldanski ritem šolskega dogajanja.

V okviru popoldanskih prostočasnih in ustvarjalnih dejavnosti smo veliko časa namenili bralnim dogodkom, h katerim nas je povabil nacionalni mesec skupnega branja (NMSB); pridružili smo se praznovanju mednarodnega dneva miru in evropskega dneva jezikov; z gibalnimi in športnimi aktivnostmi v telovadnici in na prostem smo obeležili dan slovenskega športa; spoznavali smo pomen sporočila in spodbud evropskega tedna mobilnosti ter z raznovrstnim ustvarjanjem pozdravili prihod jeseni.

Posebej veseli smo novih lego kock, ki nam lepšajo popoldanska druženja.

OPB 1
Učenci 1. razreda se zelo radi igrajo v kotičkih: nekateri z lutkami igre vlog, drugi z lego kockami, v bralnem kotičku prebirajo slikanice, rišejo …

OPB 2
S prvošolci smo brali pravljico Anje Štefan Medved in klobuk. Učenci so z zanimanjem poslušali zgodbo, nato pa so si naredili rdeče klobučke in jih okrasili z vodoravnimi, navpičnimi in poševnimi črtami. Naslednji dan so izdelali še medvedka.

OPB 3
V sklopu NMSB so učenci 2. in 4. razreda prebrali slikanico v verzih To je jesen. – Z učenci 2. a smo odšli na sprehod v gozd in nabrali jesensko listje, nato pa naredili pisane ježke.

OPB 4

OPB 6
Sodelovali smo pri obeležitvi mednarodnega dneva miru, ustvarjali golobe iz papirja, nekaj učenk pa je ob zvokih prijetne glasbe sestavilo plesno koreografijo za mir. – V okviru NMSB smo brali in pripovedovali pravljice in zgodbice ter spodbujali k branju in obisku šolske knjižnice. Učencem je bilo še posebej zanimivo prebiranje ugank, z veseljem so prisluhnili in sodelovali, ko so uganke zastavljali drug drugemu. S knjigo Ugibanica Ambroža Kvartiča so razgibali svoje sive celice in hkrati aktivno sodelovali pri branju.

Dostopnost