Skoči na glavno vsebino

Dogodki

JUNIJ 2023

Dolgi junijski dnevi običajno prinesejo bolj sproščeno šolsko vzdušje, veliko lepega vremena, iger in gibanja na prostem ter seveda tisto najboljše – zaslužene poletne počitnice!

Tudi skupine podaljšanega bivanja so v tem času upočasnile svoj ritem in ga naravnale na sproščenost poletnih dni. V razredu in pod krošnjami šolskih dreves smo brali in ustvarjali na temo poletja, obeležili smo dan gasilcev in nadaljevali z dejavnostmi v okviru programa Varno s soncem.

Zelo veseli smo bili nagradnega obiska pisateljice Jane Bauer, s katero smo se družili v šolski telovadnici in jo bolje spoznali skozi kviz. – Za lepo kulturno presenečenje so poskrbeli tudi naši prvošolci, ki so letos obiskovali pravljični krožek. Za oddelke podaljšanega bivanja so pogumno in doživeto odigrali predstavo Lepa Izabela ter si zaslužili bučen aplavz vseh prisotnih.

Ob koncu popoldanskih druženj v letošnjem šolskem letu smo učenci in učiteljice zbrali doživetja, izkušnje in vtise. Strnili smo še lepe želje za najdaljše počitnice in 1, 2, 3 — nas že ni … 🙂

Srečno, podaljšanci, in se vidimo spet septembra!

MAJ 2023

Maja sonce žarke zlate lije na zelene trate.
Maja ptičice žgolijo, rože pisane dišijo.
V žilah kri hitreje polje, maja vse je dobre volje. /…/
  (T. Dobravc)

Sončni dnevi so v dobro voljo spravili tudi učence in učiteljice podaljšanega bivanja in jim dali svežega zagona za nove dogajalne podvige v najlepšem mesecu v letu.

V začetku maja smo spoznavali našo širšo evropsko domovino; ob dnevu Evrope smo se tako seznanjali z geografskimi posebnostmi in kulturnimi znamenitostmi posameznih držav in ob reševanju kviza prepoznavali njihove himne in zastave.

Obeležili smo tudi svetovni dan čebel, ki ga na pobudo Slovenije praznujemo od leta 2018. Skupine podaljšanega bivanja so se izkazale z zelo domiselnimi idejami seznanjanja s čebeljim svetom. Brali smo poučne in leposlovne knjige, peli pesmice, veliko plesali, si ogledali zanimive posnetke, naredili satnice, risali, barvali in izrezovali čebele ter z njimi okrasili učilnice.

Učenci podružnične šole v Temenici so spoznavanje življenja čebel nadgradili še s prepoznavanjem, nabiranjem in razvrščanjem zdravilnih cvetlic, naredili pa so tudi čisto pravi herbarij.

V maju smo se skupine aktivno vključile v preventivni program Varno s soncem in začele z načrtovanimi dejavnostmi. Pogovarjamo se o koristnih in škodljivih vplivih sončnih žarkov, ozaveščamo o nevarnostih namernega sončenja, izdelali smo že papirnata pokrivala in domiselna očala, spoznanja strnjujemo na plakatih in v obliki 3D-predstavitev, beremo in igramo se v senci krošenj dreves.

Na majskem koledarju ima svoj dan tudi šport, v podaljšanem bivanju pa mu čas in prostor namenjamo vsakodnevno. Raznovrstne igre na igrišču, igralih in v telovadnici učence sprostijo in napolnijo z energijo za dejavnosti šolskih popoldnevov.

Še vedno pridno zbiramo plastične zamaške in pravilno sortiramo odpadke. Večina naših ustvarjalnih dejavnosti vključuje prav odpadne in seveda tudi naravne materiale.

Sodelovali bomo tudi na junijski zaključni šolski prireditvi, tako da že pridno vadimo za nastop. Kaj pravite, le s čim se bomo predstavili? 🙂

APRIL 2023

Pregovorno muhasti april je s paleto raznolikega vremena vsak dan sproti potrjeval svoj spremenljivi sloves, pestro in raznovrstno dogajanje pa smo v tem času zabeležili tudi v skupinah podaljšanega bivanja.

Ob 2. aprilu, mednarodnem dnevu knjig za otroke, smo več časa namenili glasnemu branju, obisku knjižnice, spoznali pa smo tudi literarno poslanico in plakat, ki ju je letos pripravila grška sekcija IBBY. V navezavi na tokratno geslo Jaz sem knjiga, preberi me smo pisali krajše zgodbe in pesmice ter se lotili izdelave svoje knjige.

V sredo, 5. aprila, smo učenci in učiteljice podaljšanega bivanja v šolski jedilnici pripravili medgeneracijsko druženje s starimi starši, ki smo ga naslovili Z dedkom in babico po pomladno mavrico. Šolsko popoldne, ki bo zagotovo ostalo v lepem spominu, je potekalo v prijetnem vzdušju ustvarjanja in povezovanja.

Četrtošolka Ula Vrhovec je takole povzela dogajalni utrip srečanja, tretješolci pa so strnili vtise …

V sredo, 5. 4. 2023, smo s podaljšanim bivanjem v šolski jedilnici pripravili dogodek Z dedkom in babico po pomladno mavrico. Najprej smo imeli kulturni program, v katerem sem sodelovala tudi sama. Potem sem z babico ustvarjala, naredili sva različne izdelke. Mislim, da smo se vsi imeli lepo in se zabavali. Največ otrok je prišlo z babicami, veliko jih je bilo tudi z babico in dedkom. Dobili smo tudi sadje, čaj in čokoladne bonbone. Super pa je bilo tudi, da smo vzeli domov, kar smo z babicami in dedki ustvarili.

Karolina Mandelj, 3. b: Zelo mi je bilo všeč slikanje na vaze in ko smo dobili bonbone.

Ožbej Kastelic, 3. b: Najbolj mi je bilo všeč, ko smo delali pisanice in venčke. Z menoj sta prišli obe babici. Sam sem ustvaril okraske za praznike.

Marcel Peček, 3. b: Všeč mi je bilo, da sem lahko s starimi starši preživel prosti čas in mlajšima bratcu in sestrici odnesel darilo – presenečenje, ki sem ga ustvaril zanju.

Več na »Z dedkom in babico po pomladno mavrico«

Medgeneracijsko popoldne z babicami in dedki je potekalo tudi v podaljšanem bivanju na podružnični šoli v Temenici, in sicer v četrtek, 6. aprila. Učence je še pred prihodom starih staršev čakalo prav posebno presenečenje, tj. obisk gospe, ki jim je podrobno predstavila rejo in značilnosti nojev, s seboj pa je prinesla tudi nojevi jajci. Učenci so v nadaljevanju druženja pripravili slastne prigrizke in z njimi razveselili babice in dedke. Najprej so jih pozdravili z instrumentalno in plesno točko, potem pa povabili k skupnemu ustvarjanju spomladanskih in prazničnih izdelkov. Tako otroci kot stari starši so pokazali veliko mero dobre volje in sodelovanja ter navdušili s svežimi kreativnimi idejami.

Več na Medgeneracijsko druženje v POŠ Temenica

V podaljšanem bivanju smo obeležili tudi 7. april, svetovni dan zdravja. Pogovarjali smo se o zdravju kot vrednoti in o pogojih za dobro počutje ter zdravo in zadovoljno življenje. Svoja spoznanja smo strnili na plakatih.

Pred velikonočnimi prazniki smo se lotili izdelave dekorativnih pirhov in pisanih kokošk.

Sredi meseca smo poskrbeli za več fizične aktivnosti; posebej veseli smo bili tečaja rolanja, ki je potekal na šolskem igrišču. Otroci so v petih dneh skozi igro nadgradili svoje gibalne veščine in spretnosti, začetniki pa so uspešno pridobili prve izkušnje samostojnega in varnega rolanja.

Ob koncu aprila je večina dejavnosti v podaljšanem bivanju potekala v znamenju svetovnega dneva Zemlje. Ekoloških tematik smo se najprej dotaknili skozi pogovore o skrbi za čisto okolje, opozorili smo na varčevanje z energijo in vodo, na ločevanje odpadkov, recikliranje ipd. Potem smo čistili šolsko okolico, napravili opozorilne piktograme, risali Zemljo, brali poučne ekološke zgodbe, si ogledali šolsko razstavo ob dnevu Zemlje in poučne tematske filme. Strinjali smo se, da je skrb za čisto naravo in zdrav planet vsak dan naša skupna odgovornost.

V sredo, 26. aprila, smo začeli z zasluženimi in težko pričakovanimi prvomajskimi počitnicami, da si naberemo novih moči za uspešen zaključek šolskega leta. 🙂

MAREC 2023

Prvi pomladni mesec je prinesel vsega po malem: nekaj sonca, vetra in dežja, daljši dan, praznike, prve cvetove, sveži vonj brsteče svetlo zelene, pokukal pa je tudi v dogajanje skupin podaljšanega bivanja.

Z drobnimi pozornostmi smo se spomnili naših najljubših oseb ob dnevu žena in dnevu mučenikov, na gregorjevo smo pozdravili ptičjo ženitev, prihod pomladi ter spoznavali šege in navade slovenskega ljudskega izročila. S pomladnimi barvami in domiselnimi dekoracijami smo okrasili učilnice, ob tem brali zgodbe in se učili nove pesmice.

Veseli in ponosni smo, da nam je za šolsko dobrodelno prireditev s skupnimi močmi uspelo pripraviti veliko jato pisanih spomladanskih ptičkov, ki so razveselili obiskovalce in bodo lep spomin na izjemen kulturni dogodek.

Ob svetovnem dnevu poezije smo se preizkusili v kovanju verzov in iskanju rim, ob dnevu voda pa smo brali poučne in leposlovne knjige ter (po)ustvarjali. Mamicam smo ob materinskem dnevu pripravili presenečenja različnih vsebin in oblik.

Svoji ustvarjalnosti smo dali prosto pot tudi ob svetovnem dnevu gledališča; pripravili smo razredne recitale in kratke dramske prizore ter tako začeli s pripravami na aprilski nastop za naše babice in dedke. O tem pa več naslednji mesec. 🙂

FEBRUAR 2023

Letošnji še povsem zimski februar nas je v skupinah podaljšanega bivanja spodbujal k ustvarjanju na temo Prešernovega dne, valentinovega in pusta pa tudi k izvirnemu izražanju kreativnih idej v natečajih Zamaškonjam in Palček Snoviček.

Ob 8. februarju, ki smo ga zaradi zgodnejših zimskih počitnic obeležili v začetku meseca, smo peli slovensko himno, portretirali našega največjega pesnika, brali in poslušali njegova dela ter si ogledali poučne filmčke o Prešernovem življenju. Najpomembnejše podatke smo strnili na plakatih, izdelali pa smo tudi pesnikovo pero.

Ob 14. februarju smo zapisali prijazna sporočila vsem, ki jih imamo radi, pripravili smo valentinova darilca ter na šolskem igrišču sklenili verigo prijateljstva.

Pust je bil dan veselja, smeha in dobre volje. Poleg rajanja smo pustne šeme tudi risali ter iz kartona izrezali široke nasmeške, ki nas bodo spodbujali v kislih dneh.

Tretješolci so sodelovali na literarnem natečaju Palček Snoviček, se pomerili v rimanju in pesnjenju ter zapisali krajše pravljice. – Pridružili smo se tudi Zamaškonjamovemu ustvarjalnemu natečaju: izdelali smo domiselne zbiralnike plastičnih zamaškov in za potrebe društva Vesele nogice začeli s polnjenjem le-teh.

V februarju smo se z izdelavo darilnih pozornosti vključili tudi v priprave na dva marčevska dogodka – srečanje starejših krajanov in šolsko pomladno prireditev.

JANUAR 2023

 

DECEMBER 2022

December v podaljšanem bivanju je žarel v duhu pričakovanja, veselja, igrivosti in prazničnosti. Veliko časa smo namenili ustvarjanju prijetnega razrednega vzdušja in tkanju toplih prijateljskih vezi.

Privoščili smo si igre na snegu, peli božične pesmi, plesali, rajali, izdelovali voščilnice, novoletne okraske, risali, barvali, izrezovali na temo zime in prihajajočih praznikov. Prisluhnili smo glasbenemu nastopu četrtošolke Ule, branju božičnih zgodb, kamišibaj pripovedki, reševali smo uganke, križanke, miselne zanke in labirinte, se pomerili v namiznih igrah, okrasili vrata učilnic in drevo v zunanji učilnici. Za zaključek veselega decembra smo si privoščili razredni kino.

Naj nas nese, kakor kaže nos.
Naj smo vsemu, kar godi se, kos.
Naj na poti vsak od nas spozna:
dobrega je vendar več kot zla.
(Anja Štefan)

SREČNO 2023!

NOVEMBER 2022

Pester dogajalni utrip novembrskih priprav na šolski sejem je bilo čutiti tudi v skupinah podaljšanega bivanja. Učenci so v popoldanskem času zavzeto sodelovali pri pripravi prazničnih izdelkov: dodelali in zaključili so že začeto, lotili pa so se tudi novih ustvarjalnih izzivov ter jih s pomočjo učiteljic uspešno pripeljali do konca.

November ni prizanašal z muhastim in mokrim vremenom, zato smo bili primorani večino časa preživeti v šolskih prostorih. Razgibali smo se v telovadnici – no, nekajkrat tudi na igrišču, zaplesali v razredih, se družili ob raznovrstnih igrah, ki smo jih izdelali sami, ter veliko brali in (po)ustvarjali. Na dan tradicionalnega slovenskega zajtrka so nas obiskale gospa knjižničarka in učenke, mlade knjižničarke, in z nami brale o nenavadni in pogumni kravici Olgi.

Najbolj radovedni in vedoželjni tretješolci so za en dan postali novinarji in ustvarili svoj časopis. Prepričali so se, da je tovrstno delo vse prej kot mala malica. 🙂

Sodelovali smo še v vseslovenski akciji Otroci za varnost v prometu; na martinovo so učenci sporočila in izdelke odnesli domov staršem in starim staršem.

OKTOBER 2022

Letošnji oktober je obračal svoje dneve v koledarju tako hitro, kot se redčijo barvite krošnje jesenskih dreves. Kako tudi ne, ko pa se je v predpočitniškem mesecu tudi v oddelkih podaljšanega bivanja toliko dogajalo!

V začetku oktobra smo se družno priključili praznovanju tedna otroka. Vsak dan je bila na vrsti nova dejavnost – vse od branja, (po)ustvarjanja, risank, iger do športnih aktivnosti. Narava jeseni ponuja kopico materialov in idej za ustvarjanje, zato so bili tudi naši izdelki odsev letnega časa. Nabrani listi, storži, kostanji, orehi, koruza … so bili pravi vir navdiha! Nastali so pisani ježki, kuštrava levja glava, ples razrednih listkov pa tudi dežnih kapljic, ki so jih v izobilju prinesli prvi dnevi oktobra.

Cel mesec smo se pripravljali tudi na kostanjev piknik: nabirali smo kostanj in naravne materiale za ustvarjanje, pripravljali vrečke za pečene priboljške, pilili točke nastopa in komaj čakali na 20. oktober. Bilo je lepo! Ela Kavazović iz 4. c je popoldne na šolskem igrišču povzela takole:

Dišalo je po kostanju

V četrtek, 20. 10. 2022, je v okolici šole slastno zadišalo. Učenci podaljšanega bivanja smo se zbrali na igrišču in imeli kostanjev piknik. Najprej smo plesali, potem pa izdelovali jesenska drevesa in se igrali z bučami, kostanji in orehi. Seveda smo jedli kostanj, ki sta nam ga spekla hišnika, čaj pa so skuhale kuharice. Všeč so mi bile gre z bučami in tudi izdelovanje jesenskih dreves. Čas je zelo hitro minil.

Več na: Kostanjevo popoldne podaljšanega bivanja

V drugi polovici meseca, ko smo bili z eno nogo že na počitnicah, je prišel čas za buče in duhce in čarovnice ter prav takšne zgodbe, bolj ali manj strašne. In seveda tudi čas za resen pogovor o pomenu in sporočilu prihajajočih praznikov. Izmenjali smo še ideje za preživljanje počitniških dni in odhiteli doživetjem krompirjevega tedna naproti. 🙂

SEPTEMBER 2022

Prvi mesec šolskega leta 2022/2023 je že za nami … 🙂

Tudi v oddelkih podaljšanega bivanja se je v tem času dogajalo veliko (novega): prvošolci so spoznali šolsko okolje in učitelje ter se spoprijateljili s sošolci, vsi ostali učenci pa so se uspešno navadili na novi popoldanski ritem šolskega dogajanja.

V okviru popoldanskih prostočasnih in ustvarjalnih dejavnosti smo veliko časa namenili bralnim dogodkom, h katerim nas je povabil nacionalni mesec skupnega branja (NMSB); pridružili smo se praznovanju mednarodnega dneva miru in evropskega dneva jezikov; z gibalnimi in športnimi aktivnostmi v telovadnici in na prostem smo obeležili dan slovenskega športa; spoznavali smo pomen sporočila in spodbud evropskega tedna mobilnosti ter z raznovrstnim ustvarjanjem pozdravili prihod jeseni.

Posebej veseli smo novih lego kock, ki nam lepšajo popoldanska druženja.

OPB 1
Učenci 1. razreda se zelo radi igrajo v kotičkih: nekateri z lutkami igre vlog, drugi z lego kockami, v bralnem kotičku prebirajo slikanice, rišejo …

OPB 2
S prvošolci smo brali pravljico Anje Štefan Medved in klobuk. Učenci so z zanimanjem poslušali zgodbo, nato pa so si naredili rdeče klobučke in jih okrasili z vodoravnimi, navpičnimi in poševnimi črtami. Naslednji dan so izdelali še medvedka.

OPB 3
V sklopu NMSB so učenci 2. in 4. razreda prebrali slikanico v verzih To je jesen. – Z učenci 2. a smo odšli na sprehod v gozd in nabrali jesensko listje, nato pa naredili pisane ježke.

OPB 4

OPB 6
Sodelovali smo pri obeležitvi mednarodnega dneva miru, ustvarjali golobe iz papirja, nekaj učenk pa je ob zvokih prijetne glasbe sestavilo plesno koreografijo za mir. – V okviru NMSB smo brali in pripovedovali pravljice in zgodbice ter spodbujali k branju in obisku šolske knjižnice. Učencem je bilo še posebej zanimivo prebiranje ugank, z veseljem so prisluhnili in sodelovali, ko so uganke zastavljali drug drugemu. S knjigo Ugibanica Ambroža Kvartiča so razgibali svoje sive celice in hkrati aktivno sodelovali pri branju.

Dostopnost