Za nami je dan varnosti

V torek, 7. oktobra, je za vse učence naše šole potekal dan varnosti. V poučnem dopoldnevu smo se seznanili z uporabnimi vsebinami s področja požarne varnosti, samozaščite, prve pomoči in preživetja v naravi oz. spoznali delo gasilcev, policistov, vojakov in reševalcev.
Dan smo začeli z evakuacijsko vajo, svoje gasilske spretnosti pa so nam prikazali tudi mladi gasilci. V nadaljevanju dopoldneva smo v skupinah krožili po šolskem igrišču. Gasilci so nam predstavili svojo delovno opremo, gasilsko vozilo in nas opozorili na ustrezno ravnanje v primeru manjšega in večjega požara. Lahko smo se preizkusili tudi v brizganju vode v tarčo.
O svojem delu in raznoliki opremi so nam veliko povedali tudi policisti. Lahko smo sedli na policijski motor, preizkusili mini zaporniško celico v policijskem kombiju, navdušeni pa smo bili nad dvema lipicancema konjeniške policije. Na obisk so policisti pripeljali tudi psičko Bibi, ki je izšolana za iskanje prepovedanih drog.
Vojaki protioklepne enote so predstavili svoje transportno vozilo, postavili zasilni šotor, zanimiv pa je bil tudi ogled opreme za terensko delo. Lahko smo uporabili tudi maskirne vojaške kreme in poskusili vojaško hrano. Verjeli ali ne, bila je okusna!
Reševalci, predstavniki Rdečega križa, so nas naučili, kako obvezati večjo rano, oskrbeti zvin gležnja in kako poskrbeti za nezavestnega. Seznanili so nas tudi s postopkom oživljanja in z uporabo defibrilatorja.
Naši sošolci so nam pod mentorstvom učiteljice Sonje Škof predstavili užitne divje rastline, njihovo varno uporabo in uživanje ter tudi nekaj zanimivosti na to temo.
Ob koncu dopoldneva smo svoje staro in novo znanje preverili še v reševanju kviza na temo varnostnih vsebin.
Preživeli smo nepozaben naravoslovni/tehniški dan! Veseli smo, da smo se naučili veliko novega, uporabnega in koristnega.

Gaja Kovačič in Ana Kotar, 8. razred